По време на речта си във Вашингтон миналия месец ръководителя

...
 По време на речта си във Вашингтон миналия месец ръководителя
Коментари Харесай

Тъмната страна на социалните мрежи

 По време на речта си във Вашингтон предишния месец ръководителя на Федералната комисия по връзките (FCC) накара публиката да се замисли по един все по-сериозен въпрос: „ От изгода ли са обществените мрежи за американското общество? “.
" Като се има поради все по-важната роля, която обществените мрежи имат във всекидневния ни живот, това е въпрос, който всички би трябвало да си зададем “, разяснява ръководителят на FCC Аджит Пай.

Не доста от дълго време всички диспути като този биха се фокусирали върху страховете от пристрастяване и изолираност, свързани с услуги като Фейсбук. Но през последната година светът се сблъска с тъмната страна на обществената мрежа: способността ѝ да раздира обществото, написа в собствен разбор CNN.

През 2017 година в медиите непрекъснато се появяват заглавия за подправените вести и съветските пропагандни акции, които се простират из Фейсбук, Twitter и YouTube, заплашвайки да доведат до разделяне в гласоподавателите.

Технологичната промишленост, която в миналото беше скъпа на Вашингтон по време на ръководството на Обама, в този момент се сблъсква с рецензии от всички страни поради невъзможността си за наблюдават големите си платформи.

Миналия месец шефове на Фейсбук, Twitter и Гугъл се явиха пред Конгреса по отношение на ролята си в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година По това време сенатор Джон Кенеди, републиканец от Луизиана, съобщи, че е „ доста горделив “ от трите „ американски компании “, само че добави: „ вашата мощ от време на време ме плаши “.

Сенатор Даян Фейнстейн, демократ от Калифорния, повтори думите на Кенеди на едно от чуванията на Конгреса.

„ Създали сте тези платформи и в този момент те не са употребявани вярно “, разяснява тя. „ А вие сте тези, които би трябвало да създадат нещо по въпроса, или ние ще го създадем “.

Франклин Фоер, създател на „ World Withoud Mind: The Existential Threat of Big Tech ”, разказва 2017 година като „ повратна точка “ за слагането на въпроса за възходяща „ централизация на власт “ в софтуерната промишленост.

" Докато тези играчи растяха през десетилетията, те имаха голям културен авторитет и като цяло бяха харесвани “, разяснява Фоев пред CNNMoney. Сега той твърди, че „ има чувството, че тези компании са в позиция на защита “.

От години тези софтуерни компании се показват като принадлежности, които могат да създадат света едно по-добро място. Фейсбук се дефинира като метод „ за доближаване на света “. Twitter неотдавна се назова „ световен градски център “. А задачата на YouTube е „ да даде на всекиго глас и да го покаже на света “.

Но тази година тези идеалистични упоритости се разрушиха в жестоката действителност както в Съединени американски щати, по този начин и в чужбина.

Фейсбук е описван като допускащ етническото пречистване в Мианмар. WhatsApp на Фейсбук е определяна като причина за побои в Индия след подправена вест, която стана известна в чат приложението. Гугъл е обект на рецензии поради видеа с детска употреба, оповестени в YouTube. Twitter е упреквана, че не премахнала противоречив туит на президента Доналд Тръмп, в който заплашва с война Северна Корея.

Заглавията обаче се простират оттатък обществените мрежи. Apple е подложена на критика за подкрепяне на цензурата в Китай. Amazon също е подложена на рецензии поради възможното си възползване от монополната си позиция при навлизането в нови промишлености.

Все повече хора са наясно с капацитета на софтуерната промишленост да бъде както добра, по този начин и неприятна. И това се случва в миг, в който Силициевата котловина е изправена пред по-голяма рецесия на доверието от позиция на това по какъв начин се отнася към чиновниците си, клиентите и закона.

Uber, най-високо оцененият стартъп в света, е упрекван в несъобразяване с регулаторите, както и в шпионаж, предоставяне на подкупи и други. Гугъл е подложена на инспекция за това какъв брой заплаща на дамите в екипа си. Технологични шефове и рискови вложители са изправени пред обвинявания в полов тормоз. Потребителите на Yahoo научиха, че всеки един акаунт в услугите на компанията (общо 3 млрд.) е бил хакнат.

Досега тези терзания не са засегнали съществено цените на акциите в софтуерната промишленост, нито са трансформирали доста публичното мнение. Изследване на YouGov, компания за пазарни изследвания, сочи, че няма „ забележителна смяна “ в силата на марките на компании като Фейсбук и Гугъл тази година.

Но управляващите стават по-критични към тези компании, а до известна степен хора вътрешни на компаниите също стават по-критични към себе си работата си.

Чамат Палихапития, някогашен шеф на Фейсбук, неотдавна се появи в заглавията с острите си рецензии към обществената мрежа.

„ Създадохме принадлежности, които разрушават метода, по който работи обществото “, разяснява той.

В Силициевата котловина решението на софтуерните проблеми постоянно се показва допълнително технологии, като по-добри логаритми и нов изкуствен интелект. Но тази година софтуерните компании започнаха да включват повече действителни хора (и действителни пари) за решаването на рецесията на доверието.

Миналия месец Фейсбук разгласи, че ще удвои броя на хората, които работят по сигурността до 20 хиляди души. Гугъл също по този начин възнамерява да наеме 10 хиляди души, които да „ почистят “ YouTube.

Тези самодейни ограничения могат да понижат възможностите за в допълнение стягане на регулациите, твърди анализаторът Джеймс Какмак. Но тъмната страна на обществените мрежи евентуално няма да изчезне.  
По публикацията работиха: Елена Кирилова, редактор Деляна Петкова
Виж всички публикации от Елена Кирилова-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР